A kutyákról régóta tudjuk, hogy képesek együttműködni az emberekkel, és teszik ezt ősidők óta. Azt is tudjuk, hogy meg lehet nekik tanítani vezényszavakat, például ül, fekszik, pacsi, amiket mintha megértenének, teljesítik a kéréseinket. De vajon hány szót képes megtanulni egy kutya?

Néhány, különösen okos eb már azt is bizonyította, hogy a különböző játékaikat jelölő szavakat is felismerik. A világ legokosabb kutyájának tartott border collie, Chaser több, mint 1000 szót ismert. Ezt a szókészletet egy átlagos, egészséges gyerek 3 évesen éri el. A kutyák hasonlóan tanulnak szavakat, mint az ember gyerekek, a szavak hangzását társítják egy-egy tárgyhoz vagy cselekvéshez.

Egy másik kutya, Ricoh esetéből azt is tudjuk, hogy kizárásos alapon is tudnak döntéseket hozni, szavakat felismerni. Egy kísérlet során Ricoh elé 20 játékot tettek le, amik közül 19 játéknak tudta a nevét, egynek pedig nem. Amikor az ismeretlen játék nevét hallotta, képes volt kizárásos alapon felismerni, hogy melyik játékról van szó.

Az állatok kommunikációja nagyban eltér az emberi nyelvtől, például mert mi, emberek képesek vagyunk múltbéli, jövőbeni, vagy teljesen kitalált dolgokról is beszélni, míg az állatok főként a jelenben történő eseményeket, jelenségeket osztanak meg egymással. De az emberi nyelv is egy egyszerűbb kommunikációs formából alakult ki.
Chaserhez és Ricoh-hoz hasonló, különleges kutyák segítenek a kutatóknak megérteni az emberi nyelv evolúcióját is. Az budapesti ELTE Etológiai tanszéke elindította a Zseni Kutya Kihívást (Genious Dog Challenge), hogy megmutassák eme különleges kutyák csodálatos képességeit, emellett pedig találjanak még több olyan kutyát, akiknek szavakat taníthatnak (pontosabban azok hangzását). A Facebookon megnézheted az első bemutatójukat. Ha kutyabarát vagy, semmiképp ne hagyd ki!

Kép: Charles DeluvioUnsplash

Categories: Hírek

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.