2. Állomás: Odúfalva

Legtöbb odúlakó madarunk fészekalja felnevelésére a „B” típusú költőodút választja. Elfoglalhatja a széncinege, az örvös légykapó, a nyaktekercs, de szívesen beköltöznek a mezei- és házi verebek is. A mesterséges odúk a költési- és fiókanevelési időszakon túl télen is jó szolgálatot tesznek állandó madarainknak – akár 20 kismadár is összezsúfolódhat egy-egy odúban, hogy melegítség egymást a hosszú és fagyos éjszakák alatt. 

"B" típusú odú
"B" típusú odú

Szén cinege (Parus major) A leggyakoribb és legnagyobb termetű cinege fajunk, egyes hím példányok akár tekintélyes, 20-22 grammos testtömeggel is büszkélkedhetnek. A kertészek és gyümölcsös gazdák jó barátja, tavasztól őszig hernyókkal, pókokkal, szöcskékkel, százlábúakkal, legyekkel és egyéb rovarokkal táplálkozik, csak télen tér át kényszerűségből a bogyók és magvak fogyasztására. Évente kétszer költ, egy fészekaljba átlagosan 8-10 tojást rak. Magyarországon védett faj.

Örvös légykapó (Ficedula albicollis) Az örvös jelzőt a hím példányok nyakszirtjét ékesítő, a fekete tollazatú feji és háti részből jól kitűnő, hófehér nyakörvről kapta, míg a légykapó elnevezés zsákmányszerző stratégiájára utal. Várakozó állásából hirtelen elrugaszkodva, röptében kapja el zsákmányát, de az is előfordul, hogy a fák kérgének erezetében, repedéseiben megbújó rovarokat szárnycsapásaival felzavarja, és az így felröppenő rovarok könnyű prédájává válnak. Évente egyszer költ, türkizkék színű tojásainak száma 4-6 darab. Költöző madarunk, Magyarországon védett.

Széncinege, fotó Potyó Imre
Széncinege, fotó Potyó Imre

Mogyorós (Muscardinus avellanarius) és nagy pele (glis glis) A költőodúkat más fajok is előszeretettel elfoglalják. Előfordul, hogy lódarazsak építenek fészket benne, de szívesen választják hálószobának a téli álom idejére kedves, védett rágcsálónk is, a mogyorós és nagy pele is.

Tudod-e? Mettől meddig tart téli álma a mogyorós pelének?

Október-november környékén a kis pelék fészket építenek maguknak, melybe bevackolnak és csak valamikor áprilisban ébrednek fel. Hosszúra nyúlt álmuk alatt igyekeznek annyi energiát spórolni, amennyit csak lehet. Légzésük és szívverésük is lelassul, egy-egy lélegzetvétel között 8-10 perc is eltelhet, szívük pedig percenként csak 6-12 alkalommal dobban.

Nagy pele, fotó Potyó Imre
Nagy pele, fotó Potyó Imre
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.