9. Állomás: Se nem növény, se nem állat - gombák a ligetben

A gombák titokzatos élőlények, külön országot alkotnak a növények és állatok mellett az élőlények között. Vannak olyan tulajdonságaik, amik inkább a növényekhez (szaporodásuk spórákkal történik, ami több növényfajra is jellemző), és olyanok is, melyek inkább az állatokhoz (sejtfaluk kitint tartalmaz, ugyan ez az anyag építi fel egyes rovarok kemény, külső páncélját) teszik hasonlóvá őket. A szabad szemmel egyáltalán nem látható, mikroszkópikus méretű fajoktól bolygónk legnagyobb élőlényéig terjed méretük. A hétköznapi beszédben a gomba szót gyakran csak a termőtestre használjuk, pedig az élőlény sűrű fonalak bonyolult, kiterjedt hálózatából áll. Elmondhatjuk tehát, hogy egy-egy szép vargánya termőtest például épp olyan része a vargánya gomba élőlénynek, mint az alma termése almafájának. A liget nagygombái (szabad szemmel látható gombák) között a teljesség igénye nélkül  találhatunk mérgező (pl.: karbolszagú) és ehető (pl.: ligeti) csiperkéket, mezei szegfűgombát, tölcsér- és kígyógombákat, csupaszpereszkéket, gyapjas tintagombát, homoki papsapka gombát, ördögszekér laskagombát vagy éppen hasadtlemezű gombákat.

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus): Ez a jellgeztes külsejű, fehéres színű, gyapjas kalapú, nyúlánk, gyorsan lebomló (autolizál, azaz önmaga elfolyósításával terjeszti spóráit) gombafajunk jól elkülöníthető más tintagomba fajoktól. Kedveli a tápanyagban dús talajt, megtalálhatjuk mezőkön, réteken, kertekben és parkokban és az erdőszéleken. Ehető gyógygomba, a benne található hatóanyagok jótékony hatással vannak szervezetünk vércukor szintjének szabályozására. A vadon termett és étkezési célra gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel!!! 

Örödögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii):  Nevét életmódjáról kapta.  A mezei iringó, azaz az ördögszekér nevű növény gyökerének elhalt részeit bontja, azaz ha ilyen gombát szeretnénk  találni, először keressük a mezei iringó elszáradt ágait. Egyik legízletesebb laskagombánk, termeszthető, az élelmiszerboltok polcain is találkozhatunk vele. Gyógygomba, jótékony hatással bír az emésztésre, vércukorszintre és vérnyomásra. A vadon termett és étkezési célra gyűjtött gombát minidig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel!

Mezei tölcsérgomba (Clitocybe rivulosa): Apró termetű, gyakori gombafajunk, más tölcsérgombáktól és hasonló termetű gombafajoktól nehéz megkülönböztetni. Talajmegválasztása igénytelen, májustól novemberig gyakorlatilag bármely füves réten megtalálható. Mérgező, méreganyaga a muszkarin, elfogyasztása esetén rövid lappangási idő után (15 perc – 120 perc) paraszimpatikus idegrendszeri tüneteket (izzadás, nyáladzás, remegés, pupilla szűkület, csökkenő pulzus és vérnyomás) okoz.

Mezei szegfűgomba, fotó Császárné Erdélyi Katalin
Mezei szegfűgomba, fotó Császárné Erdélyi Katalin

Tudod-e? Jelenlegi tudásunk szerint mi a Föld legnagyobb élőlénye?

Bármely meglepő, nem egy elefántról vagy bálnáról van szó, hanem egy gombáról. Egy, a kelet-oregoni Malheur Nemzeti Erdőben élő tuskógomba (Armillaria ostoyae) fonalai több, mint tíz km2-nyi területet hálóznak be, kutatók szerint az egyazon élőlényhez tartozó gombatelep becsült életkora pedig kb. 2400 év. Ezzel a teljesítménnyel valószínűleg nemcsak a Föld legnagyobb, de egyben legidősebb élőlényéről is van szó.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.