Madárbarát Tanösvény

Szeretettel köszöntünk kedves Látogató a gödi Madárbarát tanösvényen! Fókuszunkban a különböző madárvédelmi eszközök és az azokkal támogatható állatfajok állnak, de sétánkat kiegészítettük néhány nem madaras állomással is. Bemutatunk mesterséges költőodúkat, a területre jellemző gyógy- és mérgező növényeket és gombákat, továbbá néhány olyan természetvédelmi eszközt, amelyekkel más állatfajokat, emlősöket,  hüllőket, méheket és darazsakat is segíthetünk. Madaras fotóink zöméről elmondható , hogy nem csak az adott faj, hanem a képen szereplő egyed is helyben élő példány. Tartalmas sétát, sok fajészlelést és élményekben gazdag feltöltődést kívánunk a tanösvény bejárásához!

Miért fontosak a mesterséges odútelepek? A különböző madárfajok változatos fészkelési szokásokkal bírnak. Vannak, amelyek föld alatti üregekben, vagy partoldalakban fészkelnek, mások a földön, sűrű növényzet takarásában bújnak meg, megint mások a cserjék sűrűjét, vagy a fák dús lombkoronáit kedvelik. Akadnak olyanok,, akik a legmagasabb fák ágvilláira építkeznek, és olyanok is, akik magas sziklaperemeken, vagy éppen beszögellésekben találnak otthonra. A sok különböző költési és fiókanevelési stratégia között találkozhatunk olyan madárfajokkal, amelyek idős fák üregeiben, odvaiban tudják biztonságban fészekaljukat. Változó világunkkal azonban azok az öreg erdők, melyek otthont adtak a harkályok (pl. nagy fakopáncs) és gombák által odvassá alakított idős fáknak, sajnos jelentősen visszaszorultak, leszűkítve és megnehezítve ezzel költési, szaporodási és fennmaradási lehetőségeit több madárfajnak. Az idő kerekét visszaforgatni ugyan nem tudjuk, de a biztonságot nyújtó faodvakat imitáló mesterséges költőodúkkal segíthetjük egy-egy számunkra kedves, vagy fontos madárfaj megóvását.

A tanösvény állomásai: 1. Aprónépek otthona, 2. Odúfalva, 3. Gyógy- és mérgező növények, 4. Bagoly odú, 5. Fás, cserjés élőhely, 6. Természetvédelmi farakás, 7. különleges odúk, a fakúszodú, 8. Veréblakótelep, 9. Gombák, 10. A legnagyobb odú, 11. Méhecske hotel vagy darázsgarázs, 12. Félig nyitott előlapú odú

Kérjük, vidd haza a szemeted: a már kiürült üdítős dobozok, flakonok és csomagolóanyagok nem jelentenek jelentős többlet súlyt a séta alatt ezért kérjük, védjük együtt a természetet azzal, hogy nem hagyunk hátra magunk után a látogatás alatt keletkezett hulladékot. Köszönjük!

 

Köszönjük minden Támogatónknak a megvalósításában nyújtott segítségét – a gödi Madárbarát Tanösvény nélkülük nem jöhetett volna létre:

A TESCO  “Ön választ mi segítünk” programjának, a projekt fő támogatójának, 200.000 Ft anyagi támogatását

Göd város Önkormányzatnak a terület használatának lehetőségét

Minden civil segítőnk több száz óra önkéntes munkáját,  akik szabadidejüket rááldozva szállítással, barkácsolással, az elemek kihelyezésével, fotós, grafikus és webszerkesztői támogatásukkal lehetővé tették, hogy az elképzelésből valóság váljon

A tanösvény létrehozója és fenntartója a Minden Állatért Alapítvány. A tanösvényt mindenki saját felelősségére látogathatja. 

Károk, rongálás bejelentése: minda@mindenallatert.hu

MINDA-Tanösvény
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.