5. Állomás: Fás, cserjés élőhely

A fákkal és cserjékkel benőtt területek az odútelepek lakóitól eltérő madárfajok számára kínálnak vonzó élő- és szaporodóhelyet. A területet uraló fekete fenyők és az őket körbeölelő galagonya, csipkebogyó, kökény és fagyal bokrok, a közéjük nyúló közönséges ördögcérna (semfűsemfa) sűrű szövedéket alkotnak, amely kedvez több bokorban fészkelő madárfajnak, mint például a fekete rigónak, őszapónak, barátposzátának, de menedékre lel a ragadozók elől ágaik között a házi- és mezei veréb, az ökörszem és vörösbegy is.

Fekete rigó (Turdus medula) Egyik leggyakoribb énekesmadarunk. A hímek teljesen feketék, a tojók barnás tollazatúak. Állandó madarunk, tavasztól őszig férgekkel (pl. giliszta), rovarokkal (pl. lótetű) és lárvákkal (pl. pajor) táplálkozik, csak a téli időszakban tér át különböző bogyókra (pl. csipkebogyó, bodza, galagonya, borostyán termése). Fészkét bokrokra, fákra, olykor épületekre rejti, ezekbe rakja 4-6 tojását. Fiókái fészekhagyók, azaz idővel kiugrálnak abból. Ez a legveszélyesebb időszak számukra, mivel ilyenkor még nem tudnak repülni, egyre magasabb szökellésekkel jutnak el a repülés tudományáig. Szüleik a fészek elhagyását követően is etetik őket, jellegzetes hívóhanggal jeleznek egymásnak. Magyarországon védett. 

Őszapó (Aegithalos caudatus) Ez az alig 7-10 gramm testtömegű madár sűrű bokrokba mohából készíti fészkét, majd kibéleli apró tollakkal. Német kutatók kibontottak több elhagyott fészket és megszámolták, volt amelyikben kétezer darab tollpihét is találtak. Mivel a költést elég korán elkezdi, zárt fészket készít, amely bejáratához egy lengőajtóként funkcionáló tollat is rögzít. Mindig párban dolgoznak, a tojó és hím is részt vállal a fészekrakásban. Társas madár, csapatokba verődik és amennyiben meghiúsul egy pár költése, tagjai besegítenek csapattársaik fiókáinak felnevelésében. Állandó madarunk, Magyarországon védett.

Ökörszem  (Troglodytes troglodytes) Hazánk és Európa egyik legkisebb madara, súlya mindössze 6-8 gramm között mozog. Gömb alakú, zárt fészkét általában talajközelbe, alámosott partoldalakba, sűrű növényzet takarásába építi. Állandó madarunk, Magyarországon védett.

Barátposzáta, fotó Potyó Imre
Barátposzáta, fotó Potyó Imre

Tudod-e? Milyen eleséggel segítheted a téli időszakban kedves madarunkat, a fekete rigót?

A fekete rigó a téli időszakban elsősorban különböző terméseket és őszről kint maradt gyümölcsök húsát fogyaszt. Mivel alapvetően a földön táplálkozik, a földre helyezett, félbevágott almával, feltört, de a héjjában hagyott dióval okozhatunk örömet neki.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.