1. Állomás: Aprónépek otthona - az „A” típusú költőodú

A legkisebb méretű odúlakó madarainkkat segíthetjük vele. Alig 10 cm2-nyi alapterületű belsejébe építi fűszálakból, gyökerekből, szalmaszálakból fészkét  több haza cinege faj (pl.: kék cinege, barátcinege, búboscinege és fenyves cinege), melyet mohával és állatszőrökkel bélelve tesznek meleggé és puhává. 

Kék cinege (Cyanistes caeruleus) Ez a bohókás, fürge mozgású kismadár alig 9-13 gramm súlyával egész évben megtalálható nálunk, a téli madáretetők gyakori vendége. Aprócska termete ne tévesszen meg senkit, rettegett rovarpusztító és az etetőkön is kiharcolja a maga magját. Tápláléka hernyókból, lepkékből, rovarokból áll, télen olajos magvakkal és cinkegolyóval segíthetjük táplálkozását. Magyarországon védett faj.

Barátcinege (Poecile palustris) Nevét jellegzetes sapkájáról kapta ez a kék cinegéhez hasonló méretű, ámde jóval ritkábban előforduló kismadár. Fészkelési és táplálkozási szokásai is hasonlóak kékkabátos rokonához, ők is hasznos segítségeink a kártevők ritkításában. Álland madarunk, Magyarországon védett faj.

"A" típusó odú
"A" típusó odú

Tudod-e? Mi a népi neve a fürge, mozgékony, gyakori madarunknak, a kék cinegének? 

A kék cinegéket nevezik cinkének, kék cinkének, picinkének és bóhacinegének is. Az utóbbi elnevezés bohókásnak tartott, ugra-bugra mozgására vezethető vissza.

Kék cinege, fotó Potyó Imre
Kék cinege, fotó Potyó Imre
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.