Legősibb barátaink a kutyák, vajon képesek e segíteni abban, hogy az emberiség felvegye a harcot legnagyobb ellenségeivel? Kutatócsoportok szerte a világon kutyákat képeznek kimagasló szaglólépességeik okán arra, hogy kiszűrjék a koronavírust.

A Helsinki egyetem kutatói úgy vélik, hogy Kössi és Lucky, a kutyák akikkel együtt dolgoznak képesek lehetnek a többi rendelkezésre álló módszernél gyorsabban felismerni a SARS-CoV-2-t, a vírust, ami a COVID-19 járványt okozza.

A kutatócsoport Finnországi betegektől gyűjtött vizeletmintákkal képezte ki a kutyákat a pozitív és a negatív minták megkülönböztetésére. Igazán bíztató, hogy felismerték a COVID-19-et, még a tünetek megjelenése előtt.

Anna Hielm-Björkman, az egyetem állatklinikás kutatásának vezetője elmondta, hogy csapata vizeletmintákat gyűjtött COVID-19 betegek családtagjaitól, akiket még nem vizsgáltak meg, vagy a korábbi eredményik negatívak voltak. Sok esetben a kutyák felismerték a betegség jelenlétét. A kutatók arra kérték ezen családtagokat, végezzenek újabb teszteket, amelyek ezután már pozitív eredményt mutattak.

“Megállapítottuk, hogy a kutyák már 4-5 nappal a tünetek megjelenése előtt felismerik a betegséget. Ez valóban biztató, mert azt jelenti a kutyák érzékenysége jobb a teszteknél.”- mondta Björkman.

A jelenlegi COVID-19 tesztek két-három nap alatt, míg a kutyák azonnal tudnak eredményt mutatni.

Ilyen jellegű kutatások folynak az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Svájcban és Japanban. Az Egyesült Királyság kormánya nemrég bejelentette, hogy 549 000 Amerikai Dollárral támogat kutatásokat a COVID-19-et kiszagoló kutyákkal kapcsolatban a Durhan egyetemen, a Londoni Hygiénia és Trópusi Orvostudományi Karon valamint a jótékonysági, Orvosi Felderítő Kutyáknál.

A Pennsylvaniai Egyetem Állatorvostudományi Karának (Penn Vet) kutatási projektje, mely kutyákat oktat COVID-19 kiszűrésére nyálból és vizeletből, várhatóan július elején kezdi meg az emberektől való szimatvizsgálatokat.

“A kutyák azért szagolják ki ennyire jól a vírusokat, mert igazán jó szaglással rendelkeznek. Szokásuk mindent megszagolni ami mellett elhaladnak. Kiképezhetőek arra, hogy kiszagolják a penészt, kábítószereket vagy eltűnt személyek nyomára akadjanak. Szaglásuk érzékenysége milliószor vagy akár milliárdszor jobb a molekulákat kereső gépeknél. Például ha van egy pohár víz, amely 1-100 molekulát tartalmaz, egy kutya képes kiszagolni. Egy molekulakereső gépnek ehhez 18 millió molekulára van szüksége.” -mondta Björkman.

Bjorkman hangsúlyozta, hogy további eredményekre van szükség annak érdekében, hogy biztosra vegyék a kutyák valóban a SARS-CoV-2 vírust észlelik, nem pedig valami más betegséget. Csapata több olyan embertől is vett szagmintát akik egyéb betegségekben, mint például asztmában vagy hörghurutban szenvedtek és a kutyák nem reagáltak, ami nagyon biztató.

A programban résztvevő kutyák olyanok közül lettek kiválasztva akikkel Hielm-Björkman évekig dolgozott együtt a rákszűrés terén. Lucky és Kössi azért is kerültek kiválasztásra, mert ők a kutatócsoport tagjainak kutyái. Kössi esetében az is döntő volt, hogy kimagaslóak e téren a képességei. Kössit Spanyolországban egy Malaga melletti autópálya szélén találták kartondobozban. Innen menhelyre került, majd befogadója Finnországba vitte. Kölyökkutyaként sokat szagolgatta a vele együtt élő kutya és cica száját, amelyből gazdija arra a következtetésre jutott, elviszi őket egy rákszűrésre. Mindkettejük eredménye pozitív lett.

A Helsinki csapat szoros együttműködésben dolgozik a Pennsylvaniai és az Egyesült Királyság beli társaikkal. A kutatásban résztvevők hihetetlen lehetőségeket látnak a kutyákban, mind a COVID-19, mind a jövőbeni pandémiák elleni küzdelemben. Becslések szerint ősztől mintegy 50 finnországi jelzőkutya tudna dolgozni a COVID kiszagolójaként.

“Amikor megjelennek az első publikációk olyan adatokkal, amik alátámasztják, hogy a kutyák hatékonyabbak a gépeknél-azt hiszem akkor majd a kormányok is érdeklődni kezdenek.”- mondta Björkman

Forrás: https://allianceforscience.cornell.edu/blog/2020/05/dogs-sniff-covid19

Categories: Hírek

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is registered on wpml.org as a development site.