Sokakban felmerül, hogy a háziállataik vajon terjeszthetik-e a korona vírust. A rövid válasz az, hogy nem. A kutyák, macskák és egyéb háziállatok nem tudják terjeszteni a vírust, mivel szervezetük merőben más, mint az emberé, és bennük a vírus nem szaporodik úgy, mint az emberi testben.

Sajnos sok tájékozatlan ember a vírustól való félelmében eltávolította otthonából a háziállatát, gyakran szomorú és brutális módon. Pedig kis kedvenceink körülbelül annyira játszanak szerepet a vírus terjedésében (vagy még annyira sem), mint a bútorok és használati tárgyak az otthonunkban. Ha tehát egy fertőzött ember ráköhög vagy tüsszent a háziállatra, az állat nem fertőződik meg, szőrén a vírus egy rövid ideig megmarad, majd inaktiválódik. Ugyanúgy, ahogy például egy széken is megmarad rövid ideig a vírus, majd kiszárad, és inaktívvá válik, többé nem fertőz.

Természetesen ahogy nekünk kerülnünk kell, hogy fertőzött emberrel találkozzunk, állatainkat is érdemes óvni ettől, de leginkább a fent említett okból. Érdemes továbbá betartani higiéniai szabályokat, sűrűn és alaposan kezet mosni, az állatot nem puszilgatni.

Tudta? Egy mobiltelefonon vagy egy billentyűzeten körülbelül tízszer annyi kórokozó található, mint egy wc-deszkán. Ezért érdemes tech eszközeinket is sűrűn fertőtleníteni, főként, ha a mobiltelefont elővesszük bevásárlás közben, vagy máskor, mikor emberek között vagyunk.

Háziállatainkat azonban általában nem visszük tömegbe, bevásárolni, vagy a munkahelyünkre, így ők jóval kisebb veszélyt jelentenek az egészségünkre, mint a hétköznapi tárgyaink.

Az ide vonatkozó kutatás az amerikai CDC-től (Center for Disease Control and Prevention, azaz Betegséglezelési és -megelőzési Központ): https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html


Ha szeretnéd terjeszteni ezt az infót, oszd meg a cikket a Facebookon, vagy az alábbi linkeken letöltheted a fenti szóróanyag nyomtatható, magyar és angol változatát:

Koronavírus és a háziállatok – Magyar (A4 PDF)

Corona virus and pets – English (A4 PDF)0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is registered on wpml.org as a development site.