Cyntia Otto a pennsilvaniai egyetemen vezet egy kutatást abban a témában, hogy a kutyák képesek-e kiszagolni a COVID-19 vírusfertőztést emberekben. Egyetlen kutya több száz embert tudna szűrni óránként.

Riport- https://www.npr.org/2020/05/07/851826569/researchers-experiment-to-see-if-dogs-can-detect-covid-19

DAVID GREENE, host: A legtöbb államban még mindíg nehéz a koronavírust tesztelni, de a segítség talán csak egy szimatnyira van innen.

ISMERETLEN SZEMÉLY: Jó kislány. Eszméletlen.

NOEL KING, host: Az a szimatolás Moxie volt, egy labrador. Arra képezik ki, hogy felismerje a COVID-19 szagát.

CYNTHIA OTTO: Cukorbetegség, malária, rák – a különböző betegségeknek különböző szaguk van.

KING: Cynthia Otto vezet egy kutatást a Pennsylvaniai Egyetemen annak megállapítására, hogy a kutyák képesek-e felismerni a vírust az emberekben.

CYNTHIA OTTO: Nyolc kutyánk van a kiképzésben. Épp most tanulják, hogyan lehet figyelmen kívül hagyni a lényegtelen szagokat. A következő lépés pedig az lesz, hogy kiderüljön a COVID-19-nek van e sajátos szaga?

GREENE: Tehát, ha minden a terv szerint halad, egyetlen kutya óránként több száz embert képes lesz majd megszűrni.

CYNTHIA OTTO: Ez repülőtereken, vasútállomásokon történne? Vagy üzletekben ellenőriznénk az embereket a bejáratnál? – vagy egy kórházban.

GREENE: Otto szerint még több hónapot vesz igénybe, amíg a kutyák felkészülnek rá. Ne várjon laboratóriumi tesztet egy labradortól a közeljövőben. De vannak más lehetőségek is a láthatáron.

CYNTHIA OTTO: Igen. Ez valóban egy hosszú folyamat. De vannak olyan munkatársaink, akik elektronikus érzékelő eszközöket készítenek. Elektronikus orrot fejlesztettek ki. Ez valóban felgyorsíthatja a dolgokat.

KING: Elektronikus orr? Ez mindenkit lázba fog hozni.

CYNTHIA OTTO: Hiszünk a pozitív visszajelzésekben és arra számítunk, ez a dolog a kutyákkal valóban működni fog.

GREENE: Nekem nyertes ügynek tűnik.

Categories: Hírek

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.