Évente tojótyúkok tízezreit mentik meg, hogy aztán szerető otthont keresnek számukra.

Cridling Stubbs falujában járunk észak yorkshire-ben egy ház mögött a kertben. Lágy kotkodácsolás tölti meg a levegőt. Három tyúk kapirgál és szaglászik a földben, míg a másik kettő a fűben csipeget az ajtó felé lépkedve hátha meglátják a gazdit. Eredetileg kivégzésre lettek ítélve a tojás farmon. Penny, Hattie, Daisy, Annie and Polly most élvezik a nyugdijas éveiket.

Charlotte Pacey azt mondja, hogy a tyúkok tejesen különböznek attól amikor 2018 novemberében megerkeztek hozzá. “Pennie, Hattie és egy tyúk akit Fleurnak hívtunk nagyon rosszul néztek ki. Hiányozutak a tollaik, sápadtak voltak és igen betegnek tűntek. Fleur két nap múlva elpusztult/meghalt, de Penny és Hattie teljesen rendbejöttek.”

Most élvezik a csipegetésvezetők szerepét amit akkor alakítottak ki amikor Pacey hazahozott még három tyúkot. Penny és Hatty két “bab és borsó” mindent együtt csinálnak és Hattie Penny parancsnokhelyettese aki felügyeli, hogy Penny egyen először és csak utána az újak. ” Sokkal intelligensebbek, mint azt az emberek hiszik”- mondja Pacey. Hozzáteszi, hogy a tyúkjai ismerik a saját nevüket és odamennek hozzá ha szólítja őket. “Ha elég időt töltesz velük, rájössz, hogy mindannyiuknak saját személyisége van.”

Pacey csatlakozik egy olyan közösséghez az Egyesült Királyságban, akik mint egy második életre, háziállatnak adnak olyan tyúkokat akik a nagyipari állattartásból származnak és sokuk sosem látta még a ketrecen túli világot. (Pacey joins a legion of people across the UK who are giving ex-commercial hens – often ones that have never left the confines of their battery cages – a second life as well-loved pets.) Nicky Cullum újra és újra meglepett ahogy egyre többet tud meg Skippy Aliceről, Little My-ról, Pookie-ról, Button-ról és Jelly-ről. “Sokan azt mondják nekem hogy a csirkék képtelenek az érzelmekre, hogy pusztán az étel motiválja őket, de ez nem igaz. Mindig örömmel fogadnak engem étellel vagy anélkül. Gyakran egy könyvvel vagy egy csésze teával ülök a kertben és a tyúkok körülöttem a fűben egyik a másik után. Meglep, hogy az üzemben szerzett tapasztalataik után egy ember társaságban akarnak lenni.”

Cullum ugy kezdett el tyúkokat tartani, hogy fia meggyőzte őt, fogadjon be egy csapat tojót ketreces tartásból. “Ő majd vigyáz rájuk miközben gyógyul a krónikus betegségéből. Egyáltalán nem örültem, főleg amikor fényképeket mutatott róluk és láttam milyen rossz állapotban vannak.” Egyszerre megdöbbentette és elbűvölte amikor a fia és a férje hazatértek az örökbefogadási napról amelyet a British Hen Welfare Trust (BHWT) szervezett. Ez a jótékonysági szervezet több mint 40 olyan központtal rendelkezik ahol tojókat mentenek meg a levágástól és befogadókat keresnek számukra.

A tyúkok soványak és rémültek. 18 hónapot töltöttek drótketrecekben, lábuk sosem érintett füvet vagy talajt, nem is sétáltak azelőtt. Sose sütötte hátukat a nap. “Ugyanakkor-emlékszik vissza-I fell in love with their sheer determination to survive, and their immediate fascination with their new surroundings.” Szinte megbabonáz a túlélés iránti elkötelezettségük és a lelkesedés amit az új környezet váltott ki belőlük.” A tyúkokat Norfolki otthonukban ápolták, majd elkezdték dokumentálni új életüket az Instagram-on is ahol már több mint tízezren követik őket.

Hopps 11 éves kora óta vegetáriánus.” A csirkék szívják meg a legjobban. Ha már nem képesek eleget tojni akkor kutya- vagy macskaeledel lesz belőlük.

A BHTW csupán 5 fontot kér tyúkonként

Pacey és férje elkezdték kerülni a húst, Cullum elmondása alapján pedig családjával a vegetáriánizmus felé közelednek.” Ahogy egyre jobban megismerem a lányokat rájövök mennyire különlegesek és viccesek. Lehetetlen őket csak valami ételnek látni”- mondja Pacey. Jenny Carol, aki egy gerincsérült tyúkot fogadott be azt mondja a családja és a barátai sokkal többet tudtak meg az együtt érző gazdálkodásról. -” Mindig Mavis-ről kérdeznek. Úgy érzem ha mind kinyithatnánk neki a szívünket, elkezdenénk azon gondolkozni más állatok miken mennek keresztül azért hogy mi együnk.”

Jane Howort 2005-ben alapította a BHTW-t.

Forás: cikk a Guardian-ban

Categories: Hírek

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is registered on wpml.org as a development site.